Da har Einar Gelius fått sparken som prest i Vålerenga menighet. Eller sagt opp, som han sier det selv, men det er vel en god kombinasjon av de to.

Uansett er han ferdig i Vålerenga, og folk raser. I hvert fall på Facebook. Gruppa «La Einar Gelius beholde jobben» har smått ufattelige 44.248 medlemmer i skrivende stund, og folk går halvveis berserk nå som det viser seg at mannen ikke får beholde jobben sin.

Derfor får jeg lyst til å skrive noe om saken.

Først av alt; det at Gelius får sparken, er ikke det samme som at kirken ikke har rom for folk flest - som mange lirer av seg i overnevnte Facebook-gruppe.

Kirken er, i motsetning til FrP, ikke bare for folk flest - den er for alle. Den er for Einar Gelius også. Den er for folk som tror, folk som ikke tror, for muslimer og kristne. For alle. Men det betyr ikke nødvendigvis at alle kan bli prester.

Fordi kirken representerer fortsatt en bestemt tro.

Einar Gelius var prest, og da avla han også et presteløfte. I det presteløftet samtykket han med det kirken tror på, og han påtok seg til og med ansvaret å formidle det kirken tror på til menneskene i menigheten hans.

Det har, ifølge Oslo-biskop Ole Christian Kvarme, Gelius ikke gjort.

Denne artikkelen fra NRK beskriver en del av punktene der Gelius ikke har gjort jobben sin.

Man trenger ikke være enig i at alt er like farlig. Jeg for min del syns det bare var morsomt at han offentlig «begravde» Lyn på radioen i fjor, og at han viet et par i en telefonkiosk er strengt tatt også bare morsomt, spør du meg. I hvert fall om paret selv ville det, og det bør man vel regne med at de ville.

Andre punkter er ikke like ålreite. Spesielt det at han hadde beredskapsvakt og ble kontaktet på grunn av et «dødsfall med spesielle omstendigheter», men ikke gadd å stille opp fordi han var på fotballkamp. Heller ikke da politiet ringte igjen ville han gjøre noe, ikke før fotballkampen var ferdig om tre kvarter.

Det er ikke greit.

Det er flere andre ting å reagere på, du kan heller sjekke artikkelen for å lese mer om det.

Poenget er at Kvarme har snakket med Gelius om dette flere ganger tidligere, uten at sistnevnte vil skjerpe seg.

Også tidligere biskop i Oslo, Gunnar Stålsett, ville fjerne Gelius fra stillingen under sin tid som biskop. Det spørs om noen i det hele tatt ville reagert dersom Gelius ble fjernet av folkekjære og populære Stålsett.

Det hadde uansett vært en fordel for alle om de 44.248 (på det kvarteret jeg har skrevet så langt har tallet økt til 44.285) som mener Gelius burde fått beholde jobben sin, hadde satt seg litt inn i saken før de ropte ut på alle mulige måter.

En bedriftsleder hadde ikke fått beholde jobben sin om han jobbet mot ledelsen i bedriften. Og selv om kirken ikke er noen bedrift, fungerer det på helt samme måte. Lederne har et ansvar for å representere kirken på den måten kirken ønsker.

At det tydeligvis er et problem for så mange, betyr i grunn bare at statskirken bør avlives så kjapt som mulig.

5 comments to “Om Einar Gelius”

  1. enig ass.. folk burde værtfall ha lest boka før man i det hele tatt uttaler seg

  1. bra skrevet!

  1. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
  1. Interessant skrevet lillebror, du er klok.

    Det blir ikke automatisk en folkekirke selv om du elsker enga og skriver bok om sex.

    Jeg skjønner Gelius`ønske om å gjøre kirken tilgjengelig for alle typer mennesker, og om å være inkluderende og raus.

    Men blir man raus og inkluderende fordi man skal tenke at alt er greit?

    Når jeg tenker på rause og inkluderende folk, så tenker jeg på mennesker som lever ekte og med integritet, og samtidig er glad i mennesker. Som hjelper folk med retning, ikke bare med status quo. Som tør å peke på en som har hensikt og løsning.

    Enkelte grep som Gelius har gjort som prest burde applauderes, men det er bare så ufattelig trist at all troverdigheten og integriteten blir borte, fordi holdningen, agendaen og spiriten i det han gjør minner så fryktelig lite om Gud.

    Men så har jeg aldri heiet så fryktelig mye på Enga uansett.

  1. Det er fasinerende at du klarer å være alvorlig og morsom på en gang! Jeg liker'e! Jeg stemmer for "journalist William"!!